Teknolojiyi kırsal alana yayarak tarımdaki verimliliği artırmak ve çiftçilerin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla çalışan TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri uluslararası firmaları ülkemizde ağırlamaya devam ediyor.
Türkiye'nin kırsal alanlarındaki ihtiyaçları doğrultusunda teknoloji temelli yenilikçi çözümler üreten bir sosyal girişim şirketi olan TABİT, Özbekistan'ın tarım sektörünü yönlendiren firmalarından IFODA Agro Kimyo Himoya'yı ağırladı. IFODA Pazarlama Müdürü Doniyorbek Mullabaev ve Ticari Direktörü Fazliddin Ibragimov öncülüğünde 10 Agronimist, gerçekleştirmiş oldukları ziyarette TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Yıldırım ile bir araya geldi. Ziyaret hakkında açıklamalar yapan Yıldırım; "Geçtiğimiz haftalarda Özbekistan Tarım Bakanlığı'nın davetlisi olarak uzmanlarımızla birlikte Özbekistan'a gittik. Orada yaptığımız incelemelerde arazilerin büyüklüğüne bağlı olarak, tarımsal üretime müdahalelerde reaksiyon sürelerinin uzun olması nedeniyle verimliliklerin düştüğünü tespit ettik. Bu olumsuzlukların teknolojinin sunduğu imkanlar ile önlenebileceğini, tarımda verimliliğin ve buna bağlı olarak karlılığın arttırılabileceğini yetkililerle paylaştık ve onları Türkiye'ye davet ettik. Özbekistan tarımsal hizmet ihracatı için avantajları ve dezavantajları birlikte barındırıyor. Büyük arazilerde tarımsal üretim yapmak üzere bir istek mevcut. Ancak birçok firma oraya sadece ürün satmayı düşünüyor, servis vermeyi planlamıyor. Böyle giderse Türkiye firmalarından uzaklaşacaklarını düşünüyorum. Bu nedenle Özbekistan'da bir yerel ortakla birlikte yapılanmayı ve ürün satışlarımızı hizmet altyapımız ile desteklemeyi düşünüyoruz. Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri olarak bugüne kadar geliştirdiğimiz tarımsal bilgi birikimini Özbekistan'daki devlet kurumlarına ve çiftçilik yapacak büyük şirketlerin hizmetine sunmak üzere çalışmalarımızı tamamladık" dedi.
Vodafone Akıllı Köy Uygulama Sahası Gezildi
Türkiye'deki tarım arazilerindeki üretim modellerini ve çeşitliliğini incelemek amacıyla TABİT iş birliği ile ziyaretlerini gerçekleştiren agronomistler, Vodafone Akıllı Köy'ü de ziyaret etti. Özbek uzmanların ve yöneticilerin ziyareti sırasında geleneksel tarım yöntemlerini teknoloji ile buluşturan Vodafone Akıllı Köy'deki çalışmalardan bahsedildi ve TABİT AR-GE Müdürü Orhan Kurt yönetiminde teknik saha gezisi gerçekleşti. Bitkisel üretim alanı ile başlayan teknik saha gezisinde, modern meyvecilik alanları, tarımsal teknolojiler, tarım ekipmanları, taze yeşil ot tesisi, sulama ve gübreleme ana kontrol merkezi, soğuk hava deposu hakkında yerinde bilgi verildi. Akıllı Mera ile devam eden teknik gezide toplu sağım tesisi ile sürü yönetim sistemi hakkında detaylar aktarıldı.
Türkiye'de Pamuk Üretimi Anlatıldı
Özbekistan'ın önemli bir tarımsal ürünü olan pamuğun Türkiye'deki değeri, üretiminden hasadına kadar olan süreç ile ilgili eğitim verildi. Sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen eğitimde, IFODA Agronomistleri pamuk yetiştiriciliği hakkında merak ettiği konular hakkında bilgi aldı.
Netafim'den Damla Sulama Eğitimi
Akıllı sulama teknolojilerinde dünya lideri olan Netafim'in Süpervizörü Adnan Doğan, tarımsal faaliyetlerde su tasarrufu ve verimlilik artışı sağlayan damla sulama hakkında eğitim verdi. Sürdürülebilir bir gelecek için akıllı damlama ve mikro sulama çözümleri Doğan tarafından anlatıldı.
Pamuk Arazilerinde İncelemelerde Bulunuldu
Gerçekleşen eğitim ve toplantıların ardından pamuk arazilerinin yerinde incelenmesi için teknik geziler gerçekleştirildi. Pamuk yetiştiriciliği hakkında yerinde bilgi alan agronomistler, pamukta makinalı hasadı inceledi.
Topraksız Tarım Anlatıldı
Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde kurulan seralardaki topraksız çilek üretim alanını gezen IFODA Agro Kimyo Himoya Agronomistleri'ne topraksız tarım denildiğinde ilk akla çileğin geldiği, topraksız tarımın tercih edilmesinin nedeninin toprakla yapılan tarıma göre verimdeki artış olduğu aktarıldı.
Sultanhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Taner BOZBEK ve Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan öncülüğünde nar bahçeleri, muz seraları ve topraksız çilek seraları gezildi. Ürünlerin üretiminden hasadına kadar olan işleyiş hakkında bilgi verildi.